2.DÖNEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ

2.DÖNEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 22.05.2021 tarih ve 25305232 sayılı "2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı 2. Dönem Ölçme ve Değerlendirme İşlemleri" konulu resmi yazısına ait uygulama detayları:

 2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde okulumuzdaki derslerin ölçme ve değerlendirme işlemleri aşağıda yer alan açıklamalara göre ve MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine uygun olarak yapılacaktır.

31.05.2021 371

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 22.05.2021 tarih ve 25305232 sayılı "2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı 2. Dönem Ölçme ve Değerlendirme İşlemleri" konulu resmi yazısına ait uygulama detayları:

 2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde okulumuzdaki derslerin ölçme ve değerlendirme işlemleri aşağıda yer alan açıklamalara göre ve MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine uygun olarak yapılacaktır.

2.DÖNEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ UYGULAMA DETAYLARI
1. Uygulama Kılavuzu görüntülemek için tıklayın (PDF)
DİĞER İLGİLİ DÖKÜMANLAR
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINCA YAPILAN RESMİ DUYURU (WEB)
MEB 22.05.2021 TARİH VE 25305232 SAYILI "2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ" KONULU RESMİ YAZISI (PDF)
KONUYLA İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR (WEB)

 

 

 UYGULAMA DETAYLARI

5. – 6. - 7. SINIF ÖĞRENCİLERİMİZ

2. Dönemde katıldıkları bir sınav bulunmadığından 5. – 6. - 7. Sınıf öğrencilerimize yapılacak sınavlara katılıp katılmama hususunda bir tercih hakkı sunulmuştur:

a.      İkinci dönem sınavlarına katılmak istemeyen öğrencilerin sadece birinci dönem notlarına göre değerlendirilmeleri sağlanacak ve bu öğrencilere başka herhangi bir ölçme ve değerlendirme uygulaması yapılmayacaktır.

b.     İsteyen öğrencilerimiz ise ikinci dönem yapılacak sınavlara katılabilirler. Bu öğrencilerimiz tüm derslerden yeniden ölçme değerlendirme işlemine (yazılı sınav, ders etkinliklerine katılım, proje ödevi vb.) tabi tutulacaktır.

c.      Velilerimiz öğrencilerinin sınavlara ilişkin tercihlerini(A & B) belirten dilekçeyi (EK-1 & EK-2 & EK-3) en geç 26 Mayıs 2021 Çarşamba günü mesai bitimine kadar yazılı veya dijital ortamda sınıf rehber öğretmenlerine bildireceklerdir.  

d.     Öğrencinin not işlemleriyle ilgili planlama veli tarafından doldurulan dilekçeye göre yapılacak olup yapılan tercih işlemi sonradan değiştirilemeyecektir.

 

8. SINIF ÖĞRENCİLERİMİZ

2. Dönemde katıldıkları bir sınav bulunduğundan 8. Sınıf öğrencilerimize girdikleri sınavları geçerli sayma, yeniden sınava katılma hususunda tercih hakkı sunulmuştur. Buna göre:

a.      İsteyen öğrencilerimizin sadece birinci dönem notlarına göre değerlendirilmeleri sağlanacak ve bu öğrencilere başka herhangi bir ölçme ve değerlendirme uygulaması yapılmayacaktır.

b.     İsteyen öğrencilerimizin 2. Dönemde yapılan yazılı sınavları geçerli sayılarak e-okul sistemine işlenmesi sağlanacaktır. Bu öğrencilerimiz tüm derslerden yeniden ölçme değerlendirme işlemine (yazılı sınav, ders etkinliklerine katılım, proje ödevi vb.) tabi tutulacaktır.

c.     Ayrıca istemeleri hâlinde öğrencilerimize ikinci bir sınav yapılıp 2. Dönemde aldıkları puanlarını yükseltme fırsatı verilecektir. Bu öğrencilerimiz tüm derslerden yeniden ölçme değerlendirme işlemine (yazılı sınav, ders etkinliklerine katılım, proje ödevi vb.) tabi tutulacaktır.

d.     Velilerimiz öğrencilerinin sınavlara ilişkin tercihlerini(A & B & C) belirten dilekçeyi (EK-4) en geç 26 Mayıs 2021 Çarşamba günü mesai bitimine kadar yazılı veya dijital ortamda sınıf rehber öğretmenlerine bildireceklerdir. 

e. Öğrencinin not işlemleriyle ilgili planlama veli tarafından doldurulan dilekçeye göre yapılacak olup yapılan tercih işlemi sonradan değiştirilemeyecektir.

 

SINAVLARIN YAPILMASI DURUMUNDA

1.     Seçmeli dersler dâhil bütün derslerden sınav planlaması yapılacaktır.

2.     Sınavlar okul ortamında ve yüz yüze yapılacaktır.

3.  Öğrencilerin sınavları 2020-2021 eğitim öğretim yılı ikinci dönemi başından 26 Mart 2021 tarihine kadar işlenen konu ve kazanımları kapsayacak şekilde 18 Haziran 2021 tarihine kadar planlanarak okul idaresince duyurulacaktır.

4.     Öğrencilerin farklı bir ilde bulunması durumunda, öğrenciler sınavlara bulundukları yerlerdeki aynı okul türündeki okullarda girebileceklerdir. Bu kapsamda, okulların gerekli hazırlık ve planlamaları yapabilmeleri için öğrenci velileri, 26 Mayıs 2021 Çarşamba gününe kadar taleplerini bulundukları ildeki ilgili okul müdürlüğüne bir dilekçe ile iletecek, öğrencilerin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünü de bu konuda bilgilendirecektir. Bu durumdaki öğrencilerin sınava girdikleri derslere ilişkin aldıkları puanlar, sınava girilen okul müdürlüğünce öğrencilerin kayıtlarının bulunduğu okullara elektronik ortamda ivedilikle bildirilecek ve sınav evrakları da ilgili okul müdürlüğüne ulaştırılacaktır.        

5.     Sınavı yapılacak her bir ders için sınav süresi 40 dakika olarak planlanacak ve sınav soruları bu süreye uygun olarak hazırlanacaktır.

6.     Kendisinde veya birlikte kaldığı aile bireylerinde herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunan öğrenciler durumlarını önceden okul idaresine bildirmek kaydıyla okul içinde uygun bir zamanda ve izole bir ortamda sınava alınacaktır.

7.     Yazılı sınavlara katılan öğrencilerin yüz yüze eğitim, canlı ders ve/veya EBA TV takip ve ders etkinliklerine katılımlarına göre her bir dersin haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2 (iki), haftalık ders saati sayısı 2'den fazla olanlara ise 3 (üç) defa ders etkinliklerine katılım puanı verilecektir. Proje ve ders etkinliklerinde verilen çalışmaların gerektiğinde dersin özelliğine göre canlı ders ve çevrim içi diğer ( e-posta vb.) ortamlarda sunulabilmesi sağlanacaktır.

8.     Okul idaremiz ve öğretmenlerimiz tarafından ölçme ve değerlendirme işlemleri yürütülürken; öğrencilerimizi derslerdeki başarısızlığına bakarak elemeyi değil, öğretim programlarında öngörülen derslerin ve çalışmaların ortak katkısıyla ilgi ve yetenekleri ölçüsünde onları yetiştirmeyi ve desteklemeyi amaçlamaktayız. Bu nedenle okulumızda, öğrencilerin kendi yaş grubu içinde kişisel, sosyal ve akademik gelişimini destekleyecek şekilde bir bütün olarak değerlendirilmesini esas alarak, öğretmeninin öğrenci hakkındaki kanaati ile içinde bulunulan olağanüstü salgın süreci de dikkate alınarak pedagojik açıdan öğrencinin yüksek yararı gözetilerek değerlendirme yapılması sağlanmaktadır.

9.     Ölçme ve değerlendirme uygulamalarının tamamında Covid-19 salgınına yönelik tüm tedbirler eksiksiz bir şekilde planlanmakta olup konu ile ilgili olarak gerekli tedbirler okul idaremizce alınmaktadır.